Esteetön piha Espoo

Sijainti: Espoo

Suunniteltavan alueen koko: 370 m2

“Kotimatka oli pitkä 
mutta vihdoin nähdessäni tutun oven tiesin, 
ettei matkanteko ollut turha”.
ML

Pieni piha on ahdas ja vaikeakulkuinen. Korkeusero n. kolme metriä. Suunnittelutyön aloitusvaiheessa, pihassa on vain nurmikkoa. Suunnittelua ja rakentamista rajoittavat pieni rinnetontti sijaintinsa kera, sekä tulevan asukkaan liikkumisrajoitteet. Pihasuunnittelun alkuvaiheessa, tytär oli 17-vuotias ja pyörätuolin lisäksi hänellä on käytössään myös kävelyrobotti. Perheeseen kuuluu myös hänen pikkusiskonsa sekä vanhempansa. Tätä pihasuunnitelmaa tehdessä, onnettomuudesta on kulunut pari vuotta ja molemmat tytöt ovat lukiossa. Pihaa aloitettiin suunnittelemaan 2019 ja sen rakentamista 2020.

Pihan koko, korkeuserot ja asiakkaan toiveet toiminnoista, rajoittivat pihan suunnittelua monilta osin. Koska kyseessä on omakotipiha, ei virallisia rakennusmääräyksiä kulkureitille tarvinnut eikä myöskään voitu noudattaa. Luiskien kaltevuudet ovat 7–10 %. Pihan istutusaltaan rakennettiin korkeudeltaan siten, että niitä voi hoitaa myös pyörätuolissa istuen.

Materiaalivalinnoissa tuli huomioida myös mm. tikkuuntumattomuus siltä varalta, että vammautunut henkilö pystyy istumaan haluamassaan paikassa.

Sinne haluttiin uima- ja porealtaan lisäksi iso ruokailutila, nuotiopaikka, lasitettu pihaolohuone, useita hyötykasvialueita ja muita istutusalueita, joita pystyisi hoitamaan myös pyörätuolista. Lisäksi näköestettä niin naapurustoon, kuin kadullekin päin. Piha tultaisiin rakentamaan kestävästi niin, että se varmasti kestäisi ainakin muutaman vuosikymmenen ajan. Asukkaat halusivat Tiikin terassilaudaksi ja sitä heillä oli myös jo valmiiksi mm. ulkokalusteissa.

Lasitettu olohuone tulisi alapihalle, jonka kautta pääsisi helposti myös talvella ulkoporealtaalle. Sen sijainti määritti reitin alun kohti yläpihaa. Koska korkeuseroa on noin kolme metriä, piti kulkureitin pituus olla yhteensä reilu 42 metriä, ennen kuin päädyttäisin ko. korkoon. Kulkureitin pinnoite on Fidecolin luistamaton Barrikade kivisirotepinnoite. Urheileva nuori pystyy kelaamaan standardeja jyrkempiä luiskia, kun pinnoite on valittu oikein. Käännöspaikoissa huomioitiin pyörätuolin vaatimat riittävän suuret kääntöympyrät ja tasanteet. Luiskien alaosiin tehtiin hulevesiritilät. 

Muureja ei rakennettu harkoista, vaan ne tehtiin valamalla. Niiden väri soinnutettiin taloon sopivaksi. Ainoastaan rinteen alla sijaitsevaa naapurintonttia vasten näkösuojaa antava muuri on harkkoperusteinen ja sen pinta rapattu samanväriseksi kuin valetut muurit. Rakennusinsinöörin ohjeistuksella rakennettiin valettavat muurit, jotka routaeristettiin ja raudoitettiin. Puusta tehtiin massiiviset valumuotit. Koska valu piti tehdä osissa ja jokainen betonin sekoituserä oli erilainen, muurien väri hieman vaihtelee. Se taas tekee muurista kivan elävän. Puhtaan valupinnan saaminen sileäksi oli vaikeampi haaste. 

Nuotiopaikan sijainti tuli luonnollisesti lähelle uima-allasta. Näköesteitä tehdään olemassa olevan pensasaidan lisäksi muurin päälle rakennettavalla puuaidalla. Samaa aitamallia käytetetään korkeampana niissä tarvittavissa paikoissa, joihin haluttaan erityissuojaa ( aitamallin korkeutta on photoshopattu kansikuvaan). Ikivihreä Tuija kasvusto istutettiin valmiiksi isoilla taimilla.

Talon pääkadun puoleiseen päätyyn haluttiin yhden auton parkkipaikka ja istutus aluetta, jolla saatiin rajan metalliaitaa pehmennettyä. Tänne piti päästä myös pyörätuolilla kulkemaan. Nurkassa oleva Kataja kasvusto säilytettiin. 

Pihasta tuli ympärivuotinen nautinto koko perheelle. Yhdessä se on koti ja vapaa-ajan asunto. Se on Suomi ja Keski-Eurooppa yhdessä. Pieni, mutta tyylikäs ja toiminnallinen. Ja ennen kaikkea, koko perheelle käytettävissä kaikilta osin.

Ennen kuvat: